Over FIAN
FIAN is een internationale mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor het recht op voedsel voor iedereen. FIAN Belgium is de Belgische afdeling van FIAN International en is gevestigd in Brussel. FIAN Belgium ondersteunt de strijd voor het recht op voedsel, zowel op internationaal niveau, in samenwerking met de andere afdelingen van FIAN, als hier in België, waar het samenwerkt met boerenbewegingen, burgercollectieven, solidariteitsverenigingen en alle sociale bewegingen die opkomen voor een transitie naar duurzame voedselsystemen die het recht op voedsel eerbiedigen. Onze strategie is gebaseerd op vijf actiepijlers: Beleidsbeïnvloeding ; Mobilisatie ; Ondersteuning van sociale bewegingen ; Steun aan lokale strijd (casewerk) en Gezamenlijke Kennisopbouw
Team en bestuur
FIAN Belgium werkt met een gedeeld bestuur. Binnen ons team van 10 medewerkers heeft de « Interne Coördinator » een faciliterende en strategische rol, die gericht is op het goede functioneren van het team en de succesvolle uitvoering van de actiepijlers. FIAN hanteert een holocratisch bestuurssysteem: Beslissingen worden genomen door de medewerkers binnen hun eigen verantwoordelijkheden of gezamenlijk tijdens teamvergaderingen (en waar nodig worden beslissingen voorgelegd aan de Raad van Bestuur). Voor de algemene coördinatie van de organisatie werkt de “Interne Coördinatie” nauw samen met de verantwoordelijke voor rol “Beleidscoördinatie”, evenals met de functie van Administratief en Financieel beheerder.
Belangrijkste verantwoordelijkheden
De functie van Interne Coördinatie omvat :
Visie, Facilitering en Intern Beheer
- Zorgen voor de algemene coördinatie door (samen met de rol "Beleidscoördinatie") te waken over de samenhang tussen financieel beheer, HR-beheer, de fondsenwervingsstrategie en het strategisch kader.
- Governance: Waarborgen van goed intern bestuur door de uitvoering van collectieve beslissingen te volgen, noodzakelijke organisatorische processen te identificeren en te faciliteren, en de regels en governanceprocessen up-to-date te houden.
- Intern beheer: Evalueren en verbeteren van organisatorische en managementtools en het bevorderen van interne en externe samenwerking en interactie.
- Zorgen voor naleving van de statuten, interne reglementen en wet- en regelgeving.
Personeelsmanagement
- Coördineren en toezien op de goede uitvoering van de rollen.
- Coördineren en begeleiden van functioneringsgesprekken en zorgen voor een goede opvolging.
- Toezicht houden op aanwervings- en uitstroomprocessen en zorgen voor een warm onthaal en begeleiding van nieuwe collega’s.
- Een cultuur van zorg en respect binnen het team bevorderen en het welzijn van iedereen ondersteunen.
- Projectbeheer en Financiële Strategie
- Coördinatie en projectbeheer: Implementeren en gebruiken van projectmanagementtools die voldoen aan de administratieve en financiële richtlijnen van subsidiegevers.
- Financiële strategie en planning: Ontwikkelen, actualiseren en opvolgen van de financiële strategie en planning van de organisatie en haar projecten/programma’s (in nauwe samenwerking met de Verantwoordelijke voor administratief en financieel beheer).
- Relaties met subsidiegevers: Beheren van de contacten met subsidiegevers (zoals DGD, Éducation Permanente en anderen) en toezicht houden op de financiële en organisatorische rapportages.
- Fondsenwerving: Zorgen voor de ontwikkeling van een fondsenwervingsstrategie, in samenwerking met de rol “Beleidscoördinatie”, en ondersteuning bieden bij het opstellen van financieringsaanvragen.
Dagelijks beheer en Vertegenwoordiging
- Instaan voor het dagelijks beheer van de organisatie.
- Nauwe samenwerking met collega’s bevorderen.
- FIAN vertegenwoordigen binnen NGO-sectororganisaties (zoals ACODEV, CNCD-11.11.11, NGO Federatie) en in externe relaties.
Profiel
- Minimaal 5 jaar relevante ervaring, waarvan minimaal 2 jaar in een vergelijkbare coördinerende functie. Ervaring binnen de Belgische non-profitsector is een pluspunt.
- Kennis van de thema’s waar FIAN rond werkt: mensenrechten, recht op voedsel, duurzame voedselsystemen, armoedebestrijding, rechten van boeren en boerinnen, enz.
- Beheersing van interne beheertools, inclusief open-source software (Linux, LibreOffice, enz.).
- Kennis van faciliteringsmethoden, collectieve intelligentie en horizontaal management.
- Ervaring met projectbeheer op Belgisch, Europees of internationaal niveau (ervaring met Éducation Permanente, Ontwikkelingssamenwerking, Gezondheidspromotie, Europese projecten zijn een plus).
- Inzicht in de wettelijke en administratieve vereisten voor een vzw in België.
- Zeer goede beheersing van het Frans als hoofdwerktaal (de dagelijkse werking van de organisatie gebeurt momenteel in het Frans). Goede kennis van het Engels is noodzakelijk voor contacten met FIAN International en Europese netwerken. Kennis van het Nederlands is een belangrijk pluspunt voor de samenwerking met Nederlandstalige collega’s en netwerken. Elke extra taal is een troef.
- Uitstekende vaardigheden op het vlak van interpersoonlijk en samenwerkingsgericht werken.
- Sterke analytische, luister-, organisatorische en timemanagementvaardigheden.
- Een geëngageerde en activistische ingesteldheid, met een sterke affiniteit voor de waarden van de organisatie.
- Bereidheid om zich op lange termijn in te zetten.
Wij bieden
- Een stimulerende en ondersteunende werkomgeving binnen een professioneel, geëngageerd en dynamisch team dat op een horizontale manier werkt.
- Een deeltijds (80%, 30 uur per week) contract van onbepaalde duur, met werkplek in Brussel (Flagey).
- Mogelijkheid tot telewerk – minimaal 2 dagen per week op kantoor.
- Nauw contact met Belgische netwerken van organisaties die zich inzetten voor voedselsoevereiniteit, agro-ecologie en mensenrechten.
- Aandacht voor een goede balans tussen werk en privé, met flexibele werkuren en werkperiodes.
- Een personeelsbeleid dat in lijn is met de visie en waarden van vzw’s.
- Terugbetaling van openbaar vervoerkosten tussen woon- en werkplaats (80% tot 100%).
- Een bruto maandsalaris (voor 80% tewerkstelling) volgens de geldende barema’s in de sociaal-culturele sector (PC 329.02) en afhankelijk van ervaring, inclusief vakantiegeld.
- Maaltijdcheques van €7 per gewerkte dag.
- Telewerkvergoeding van €20 per maand.
- Wettelijke verlofdagen: 16 betaalde vakantiedagen (voor 80%, overeenkomend met 20 dagen voor een voltijds contract) + 5 collectieve verlofdagen tussen Kerst en Nieuwjaar.
Stel je een wereld voor waarin iedereen toegang heeft tot gezond voedsel, geproduceerd door boeren die een eerlijk inkomen uit hun werk halen, in harmonie met de natuur. Deze visie heet het recht op voedsel een principe dat stevig verankerd is in het internationaal recht, met duidelijke richtlijnen voor de uitvoering. Helaas wordt het voedselsysteem vandaag gedomineerd door multinationals die hun winst boven de belangen van mensen en de planeet stellen. Bij FIAN strijden we voor een systeemverandering, met het recht op voedsel als leidraad.
We bieden concrete oplossingen aan beleidsmakers en verzetten ons tegen wetten die de agro-industrie bevoordelen. Achter de schermen ondersteunen we boeren, mensen die lijden onder voedselonzekerheid en geëngageerde burgers die actie ondernemen. Ondersteund door ons wereldwijde FIAN-netwerk, actief in 50 landen
werken we aan de transformatie van het voedselsysteem, zowel lokaal als globaal.