Bibliotheken Zonder Grenzen is een NGO die als mandaat heeft om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen toegang te geven tot kennis. BZG zet cultuur, informatie en educatie in als hefbomen voor de emancipatie en ontplooiing van iedereen, als individu en als burger.
In België is het ons doel om sociale ongelijkheden te verminderen, zodat iedereen dezelfde kansen kan genieten en zichzelf kan versterken. Met dit in gedachten streven we ernaar om innovatieve onderwijsprojecten te ontwerpen en uit te rollen, aangepast aan de behoeften van mensen in kwetsbare situaties.
Om meer te weten te komen over onze actieterreinen, bezoek Home page - Bibliotheken Zonder Grenzen
Je project
In België zijn we bijzonder actief in het licht van één van de grote uitdagingen van onze eeuw: de digitale inclusie van kwetsbare mensen. Aangezien digitale technologie de (soms enige) toegangspoort is geworden tot grondrechten (het recht op huisvesting, werkgelegenheid, gezondheid, sociaal en cultureel leven, enz.), is het beheersen van digitale knowhow een essentiële voorwaarde geworden om volledig en actief te kunnen deelnemen aan de samenleving. Bijna de helft van de Belgische burgers vindt het echter moeilijk om op de digitale kar te springen en bevindt zich in een situatie van sociale uitsluiting.
Daarom ontwikkelen we innovatieve projecten die bijdragen aan de digitale inclusie van iedereen. Ons werkingsmechanisme bestaat voornamelijk uit het opleiden en uitrusten van actoren op het terrein (maatschappelijk werkers, opvoeders, enz.) in digitale zorg, het opleiden en inzetten van netwerken van vrijwilligers om mensen in hun privé- of professionele kring te ondersteunen, of het rechtstreeks opleiden van burgers met specifieke behoeften (alleenstaande vrouwen, senioren, werkzoekenden, enz.) om hun digitale basisvaardigheden en autonomie te versterken.
In december 2022 werden de inspanningen van Bibliotheken Zonder Grenzen België op het vlak van digitale inclusie bekroond met de Federale Prijs voor de Strijd tegen Armoede, uitgereikt door de POD Maatschappelijke Integratie.
Als Training Officer draag je bij aan verschillende projecten op het gebied van digitale inclusie en moet je de volgende taken uitvoeren:
OPLEIDING EN FACILITERING
CONTENTCREATIE EN -SELECTIE
OPVOLGING, CONTACT EN PLANNING
Je hebt een passie voor (digitaal) onderwijs, animatie, pedagogiek en het verenigingsleven.
OPLEIDING EN/OF ERVARING
KENNIS
VAARDIGHEDEN
Er zijn veel reizen te verwachten door heel België. Een B-rijbewijs is vereist.
Voordelen: