De jobsite voor social profit
Geef zin aan uw professionele leven
die goed bij u passen !
Teach For Belgium - Leiderschapsontwikkelingsprogramma in het onderwijs - Alterjob

Leiderschapsontwikkelingsprogramma in het onderwijs (m/v/x)

Teach For Belgium
De visie van Teach for Belgium is om alle leerlingen te laten slagen, ongeacht hun socio-economische achtergrond. De vzw wil de sociale ongelijkheid in het onderwijs wegwerken door jongafgestudeerden maar ook professionals een leiderschapsontwikkelingsprogramma aan te bieden om zich te ontwikkelen tot actoren van verandering voor leerlingen in de meest kwetsbare scholen, en dit in samenwerking met de verschillende spelers in het onderwijsveld.
Een krachtig netwerk van alumni, met de nodige ervaring en vaardigheden, zet zich na het programma binnen hun professionele loopbaan verder in voor een rechtvaardiger en inclusiever onderwijssyteem.
Beschrijving van de functie
Waarom is dit iets voor jou?
In België neemt de ongelijkheid in het onderwijs vandaag alleen maar toe. Een 15-jarige leerling met een kansarme achtergrond heeft ruim 3 jaar leerachterstand ten opzichte van een leerling die opgroeit in een kansrijke omgeving. Deze vicieuze cirkel van onderwijsongelijkheid verhoogt het risico op armoede en sociale uitsluiting voor diegenen die al uit de meest precaire milieus komen.

Leerlingen hebben leerkrachten nodig die gemotiveerd en uitgerust zijn om met alle uitdagingen in de klas om te gaan. Daarom biedt Teach for Belgium training en ondersteuning gericht op het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om les te geven inkansarme, multiculturele en meertalige contexten, waarbij specifiek ingezet wordt op (positief) klasmanagement, diversiteit en veerkracht. Deelnemen aan het Teach for Belgium-programma betekent je inzetten voor een betere toekomst voor deze leerlingen en het bestrijden van sociale en economische ongelijkheid.

Hoe werkt het?
Gedurende twee jaar volg je een een uitgebreid programma van training, coaching en netwerken, gericht op jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling om maximale impact teweeg te brengen en transversale vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Het doel is om je zo te ontwikkelen dat je een actor van sociale verandering wordt in de onderwijswereld.
Tegelijkertijdgeef je twee jaar voltijds les in het secundair onderwijs in scholen met een lage sociaaleconomische index en word je aangesteld en betaald door de Vlaamse of de Franstalige Gemeenschap. Het doel van de coaching en training is om je te helpen een beter inzicht te krijgen in ongelijkheden tussen scholen en de hefbomen die gebruikt kunnen worden om een systemische impact te hebben op dit complexe probleem.

Na het programma
Na het programma zal je met een goed gevulde rugzak aan versterkte vaardigheden en vol vertrouwen je verdere impact en carrière kunnen kiezen als alumnus/a.
Een deel van onze alumni blijven voor de klas staan als leerkracht, of kiezen voor impact binnen de school als beleidsmedewerker of directeur, terwijl anderen verder gaan binnen het bredere onderwijsveld, of kiezen voor een carrière in een vzw, de privésector, beleidsfuncties of de politiek, afhankelijk van hun eigen vaardigheden, motivatie en ervaring.
Profiel
We selecteren en vormen pasafgestudeerden en professionals uit alle sectoren die de nodige competenties, energie en passie hebben om in scholen te werken met een lage socio-economische index en zich willen engageren voor de vermindering van onderwijsongelijkheden. Deze specifieke vaardigheden worden beoordeeld tijdens een streng selectieproces, om enkel de beste profielen, de leiders van morgen, te kunnen meenemen in onze missie. Het programma, ter waarde van meer dan 20.000 euro, wordt vervolgens gratis aangeboden aan de deelnemers dankzij verschillende filantropische en publieke financieringsbronnen.

We werven deelnemers aan voor vakken waar momenteel het grootste tekort aan leerkrachten heerst: wiskunde, wetenschappen, Nederlands en Frans.
Een lerarendiploma of ervaring binnen het onderwijs is hiervoor niet verplicht maar wel een plus.
Om les te geven in een ander vak moet je in het bezit zijn van een pedagogisch bekwaamheidsbewijs.
Je moet een passieve kennis van het Engels hebben.
Contractuele voorwaarden
Naast verloning van jouw werk door de Vlaamse of Franstalige Gemeenschap, heeft jouw deelname aan het Teach for Belgium-programma een sterke impact, zowel tijdens als na het programma:
Op lokaal niveau verbeter je de toekomst van een groot aantal jongeren
Op nationaal niveau maak je deel uit van een groep gemotiveerde en gelijkgestemde leerkrachten en kom je in contact met onze partners zowel binnen als buiten het onderwijs
Op persoonlijk vlak ontwikkel je sterke competenties en vaardigheden
Op internationaal niveau maak je deel uit van het globale netwerk Teach For All dat actief is in meer dan 60 landen en meer dan 65 000 alumni heeft.
Werkgever
Teach For Belgium
Plaats tewerkstelling
België
Contract
CBD 100%
Profiel
Pasafgestudeerden en professionals uit alle sectoren
Uiterste sollicitatiedatum
08/05/2025
Bewaren
Om deze job te bewaren, log in!
Share
Als deze vacature is afgedrukt,
vindt u deze gemakkelijk op onze site door deze QR-code te scannen: