De jobsite voor social profit
Geef zin aan uw professionele leven
die goed bij u passen !
FOD Volkgsgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - Inspecteur leefmilieu - Chemicals en productnormen - Alterjob
FOD Volkgsgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
De Federale Milieu-inspectie is verantwoordelijk voor de bescherming van de gezondheid en het milieu door middel van verschillende inspecties.

De dienst telt momenteel 35 personeelsleden, verdeeld over 4 operationele inspectie-eenheden en een centrale eenheid.
Naast controles op beschermde dier- en plantensoorten (CITES-verdrag), biociden (zoals ontsmettingsmiddelen en handgels), pesticiden buiten de voedselketen en de verschillende productnormen, richt een eenheid zich specifiek op controles van chemische producten, artikelen en verplichtingen op dit gebied. Een laatste eenheid voert controles uit om ervoor te zorgen dat producten die op de markt worden gebracht legaal zijn en niet hebben bijgedragen aan ontbossing of aantasting van bossen over de hele wereld.

Inspecties op chemicaliën, producten en gerelateerde verplichtingen worden op zeer praktische en concrete manieren uitgevoerd, waaronder specifiek stalen afnemen van producten die in winkels of online worden verkocht (zoals kleding, consumentengoederen, elektrische apparaten, tatoeage-inkt, enz.) en deze in laboratoria laten analyseren op de mogelijke aanwezigheid van bepaalde stoffen; het controleren van de registratieverplichtingen van bedrijven met betrekking tot de invoer van deze stoffen, verplichte etikettering en verpakking van producten (zoals de aanwezigheid van veiligheidsdoppen voor kinderen en passende gevarensymbolen), zowel op verkooppunten als bij importeurs en fabrikanten. Ook online verkoopkanalen worden geïnspecteerd.

Inspecties van ontbossingsvrije producten worden uitgevoerd in 6 verschillende sectoren (soja, palmolie, cacao, rubber, hout en koffie) en hebben als doel ervoor te zorgen dat deze producten en hun derivaten nergens ter wereld uit ontboste gebieden komen. Naast gedetailleerde documentencontroles worden er ook inspecties ter plaatse uitgevoerd en indien nodig monsters genomen.

We zijn op zoek naar extra personeel voor deze 2 eenheden. Indien nodig kan de lijst van geslaagde kandidaten ook worden gebruikt om andere functies (eventueel op contractbasis) binnen de afdeling aan te bieden.
In het kader van al haar activiteiten werkt het departement intensief samen met de Douane, de Federale Overheidsdienst Economie, het Openbaar Ministerie en andere nationale en Europese collega's.

De FOD Volkgsgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wil de Belgische promotor zijn van het principe « One World, One Health », door de gezondheid in al haar componenten centraal te stellen in zijn bekommernissen en missies, waarbij het zowel gaat over de menselijke gezondheid als over de gezondheid van de planeet, de gezondheid van dieren en planten en van de voeding. De FOD is een referentiepunt op het vlak van de Gezondheid, een transversaal, strategisch en ondersteunend departement “Health and Environment in all policies” en een netwerkorganisatie die zorgt voor een operationele excellentie in de uitvoering van taken met toegevoegde waarde, met de ambitie om de gezondheid van de burgers te beschermen en te verbeteren.

Om daartoe te komen, is de FOD een verantwoordelijke, coherente, lerende en creatieve organisatie die steunt op competente en autonome medewerkers die zin hebben voor verantwoordelijkheid en die hun expertise en hun talenten ontwikkelen.
Deel 1 - Beschrijving van de functie
Er zijn 4 openstaande functies bij de dienst DG Leefmilieu van FOD Volkgsgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (Galileelaan 5/2, 1210 Brussel)

Ben je gepassioneerd door de bescherming van het milieu? Wil je graag een actieve bijdrage leveren? Ben je geïnteresseerd in een afwisselende job, zowel inhoudelijk als qua uitvoering? Organiseer je je werk graag zelfstandig, maar met de nodige ondersteuning van een team? Dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken!

Inspecteur "chemicals en productnormen"

Tijdens inspecties wordt gecontroleerd of producten die op de Belgische markt worden gebracht, voldoen aan de milieuverplichtingen die onder andere zijn vastgelegd in de REACH-, CLP-, PIC- en POP-verordeningen van de Europese Unie, en aan de voorschriften inzake productnormen in het kader van de wet op de productnormen. Zie ook: Startpagina - ECHA (europa.eu)

Voor de uitvoering van zijn taken werkt het team nauw samen met interne partners (Centrale Dienst, Afdeling Producten- en Chemicaliënbeleid, Juridische Dienst, ...) en externe partners (douane, FOD Economie, regionale milieu-inspectiediensten, inspectiediensten van andere lidstaten, politie, parket, ...).

Deze functie gaat gepaard met rechtstreeks en visueel contact met het publiek. In dit geval vereist de regelgeving (artikelen 7 en 8 van het Koninklijk Besluit van 2 oktober 1937) dat het personeelslid geen enkel zichtbaar teken van religieuze, filosofische, politieke of vakbondsovertuiging draagt om de openbare dienst op een neutrale manier te vertegenwoordigen tijdens deze contacten.

Als inspecteur chemische stoffen en productnormen zijn uw taken als volgt:

Je voert controles uit bij verschillende marktdeelnemers (fabrikanten, importeurs, distributeurs, enz.) om ervoor te zorgen dat op de markt gebrachte producten voldoen aan REACH, CLP, POP, PIC, RoHS en andere regelgeving.
Je zet controles op en bewaakt de administratieve follow-up ervan in een bepaald gebied.
Je ondersteunt collega's tijdens inspecties.
Je coördineert analysecampagnes, neemt monsters (op het terrein of via e-commerce) en volgt analysecampagnes op artikelen op om te controleren of ze aan de voorschriften voldoen (afwezigheid van verboden stoffen, juiste dosering, enz.)
Je volgt klachten op, trekt producten uit de handel, enz.
Je organiseert je werk zelfstandig, zonder je doelstellingen uit het oog te verliezen, en werkt goed samen met je directe collega's.
Je neemt actief deel aan teamvergaderingen.
Je wordt regelmatig bijgeschoold en blijft op de hoogte van veranderingen in je vakgebied.
Je maakt deel uit van een team van ongeveer tien inspecteurs.
Werkgever
FOD Volkgsgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Plaats tewerkstelling
Brussel
Contract
COD 100%
Profiel
Master
Uiterste sollicitatiedatum
06/05/2024
Bewaren
Om deze job te bewaren, log in!
Share
Dagelijkse newsletter
Ontvang elke avond onze nieuwsbrief in uw mailbox met alle aanbiedingen die gedurende de dag zijn gepubliceerd.

Uitschrijven op elk moment mogelijk via een link in de nieuwsbrief.

Als deze vacature is afgedrukt,
vindt u deze gemakkelijk op onze site door deze QR-code te scannen: