De jobsite voor social profit
Geef zin aan uw professionele leven
die goed bij u passen !
Platform voor de Samenlevingsdienst - Jongerenbegeleider - Vlaams Brabant en Limburg - Alterjob

Jongerenbegeleider - Vlaams Brabant en Limburg (m/v/x)

Platform voor de Samenlevingsdienst
Een warme maatschappij. Zorg voor zichzelf. Zorg voor mekaar. Zorg voor de natuur.
Dat is wat jongeren tijdens een Samenlevingsdienst met elkaar verbindt.

Net als in onze buurlanden kunnen jongeren tussen 18 en 25 jaar ook in België een Samenlevingsdienst doen. Gedurende 6 maanden zetten ze zich in als vrijwilliger voor een maatschappelijk project. Ook krijgen ze uiteenlopende vormingen in groep én nemen ze de tijd om richting te geven aan hun toekomst.

Sinds 2011 biedt het Platform voor de Samenlevingsdienst trajecten aan over heel België. Een jongere start zijn Samenlevingsdienst in een groep van 20 die een spiegel vormt van de maatschappij (jongeren van verschillende achtergrond, opleiding, herkomst,...). De jongeren doorlopen een programma dat bestaat uit een project (28 uur/week) en vorming (7 uur/week, gemiddeld om de twee weken).

In Leuven starten 4 keer per jaar twee jongerengroepen op van elk 20 jongeren. 2 jongerenbegeleiders staan in voor de begeleiding ervan. Als jongerenbegeleider ben je aanspreekpunt voor de jongeren en de mentoren uit hun gastorganisatie in de regio Vlaams Brabant en Limburg.
Deel 1 - Beschrijving van de functie
Onder de verantwoordelijkheid van de Coördinator Vlaams Brabant en Limburg en de directie, en in samenwerking met je collega-jongerenbegeleider en de verantwoordelijke voor de individuele opvolging, sta je in voor de groeps- en vormingsactiviteiten van jongeren tijdens hun Samenlevingsdienst (SLD) en verzorg je de individuele coaching en begeleiding van de jongere in hun vrijwilligerswerk.

Je voert intakegesprekken, zorgt voor de matching tussen de jongeren en hun gastorganisaties, je volgt jongeren op tijdens hun project. Je organiseert en begeleidt de startweek, de uitwisselingsmomenten, de tussentijdse evaluatie in groep, ... Je faciliteert de thematische vormingen rond actief burgerschap die worden begeleid door externe vormingswerkers.

Samen met de mentor uit de gastorganisatie coach je de jongere in hun engagement. Je werkt samen met je collega's van het pedagogisch team om elke jongere in Samenlevingsdienst een optimale begeleiding te geven, zodat die het programma en de projecten tot een goed einde kan brengen. Deze functie combineert psychosociale, sociale en sociaal-administratieve vaardigheden. Je aanpak is persoonsgericht en houdt rekening met de evolutie die een jongere tijdens hun traject doormaakt.

Voornaamste verantwoordelijkheden en taken:

● Je begeleidt zelf een aantal van de vormingsactiviteiten van de jongeren in SLD. Deze zijn verspreid over 6 maanden en nemen 20% in van de totale duur van een SLD. Er zijn verschillende modules: algemene vorming, uitwisselingsmomenten, reflectie-, oriëntatie- en evaluatiemomenten. Je beoogt het bijbrengen van (nieuwe) inzichten, uitnodigen tot reflectie, jongeren bewust leren worden van de complexiteit van het samenleven, hen de waarde tonen van een engagement, van burgerschap. Evenzeer gaat het om het versterken van zelfvertrouwen, het tot stand brengen van een goede groepsdynamiek, het begeleiden van jongeren in hun persoonlijk ontwikkelingsproces.
● Je faciliteert de thematische vormingen die worden gegeven door externe vormingswerkers. Het gaat dan om vormingen rond democratische participatie, duurzaamheid, samenleven in diversiteit...
● Je voert het intakegesprek met de jongere.
● Je volgt het engagement van de jongere binnen hun gastorganisatie(s) op ism de mentor.
● Je neemt deel aan de vergaderingen van het pedagogisch team (opvolging van elke jongere, evaluatie van de groepsactiviteiten, opzetten van nieuwe modules, ...) en je deelt de informatie met de andere teamleden.
● Je bent mee verantwoordelijk voor de juiste administratieve afhandeling van het traject van de jongere.
● Je staat in voor een heldere en duidelijke communicatie met de groep jongeren.
Werkgever
Platform voor de Samenlevingsdienst
Plaats tewerkstelling
Leuven
Contract
COD 100%
Profiel
Master
Uiterste sollicitatiedatum
05/05/2024
Bewaren
Om deze job te bewaren, log in!
Share
Dagelijkse newsletter
Ontvang elke avond onze nieuwsbrief in uw mailbox met alle aanbiedingen die gedurende de dag zijn gepubliceerd.

Uitschrijven op elk moment mogelijk via een link in de nieuwsbrief.

Als deze vacature is afgedrukt,
vindt u deze gemakkelijk op onze site door deze QR-code te scannen: